Gazetecilikte Dijital Dönüşüm


Herkese merhaba!


   Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından düzenlenen online söyleşide TGS Akademi Yöneticisi ve Akademisyen Orhan Şener ile "Gazetecilikte Dijital Dönüşüm" konusu ele alındı.


Orhan Şener


   Prof.Dr. Süleyman İrvan'ın Sayın Orhan Şener'e,"Dijital dönüşüm devam eden bir süreç,Türkiye bu süreci nasıl takip ediyor?" sorusunu yöneltti.Orhan Şener,"Dijital dönüşüm çok fazla telaffuz ediliyor fakat ne olduğu konusunda fazla mutabakat yok.Kime sorarsanız farklı bir şey söyler.Dijital dönüşüm denince başta ne anlaşılıyordu? 96-2000 yılları arası erken dönemde ilk kez gazetelerin online olarak internete konması sürecinde, Türkiye’de herhalde Radikal, Posta, Zaman ve Hürriyet bu gazetelerle başlamış oldu bu dönem, Serdar Kuzuloğlu’nun da başını çektiği o dönemde işte internete de koyalım, orada var olalım diye düşünüyordu. 2000’den sonra bilgisayarların evlere daha yaygın girmesi ve ADSL’in de gelmesiyle birlikte bu sefer insanlar ücretsiz haber okuyabilmek için internetten gazetelere girmeye başladılar. O noktada da zaten olan oldu, geri adım da atılamadı ve bu işin doğası bu herhalde dendi." yanıtını verdi.




   Prof.Dr. Süleyman İrvan'ın Orhan Şener'e yönelttiği,"Korona süreciyle birlikte Türkiyede de dünyada da dijital platformlara ilgide, dijital habercilikte ve dijitale dönüşmede artış oldu.Gazeteciler bu duruma nasıl uyum sağlayabilir?" sorusuna Şener," Mecralar tarafından baktığımızda atıyorum Cumhuriyet Gazetesini ele alırsak birincisi çok agresif dönüşümler yapmamak gerekir hali hazırda olan kitleyi korkutmamak gerekir ama virüs sebebiyle basılı gazete alımında bir düşüş tabi görülmekte bu durum insanı biraz mecburiyete itiyor, bunu yaparken de şöyle bir lüksümüz yok, önümüzdeki iki seneyi gazeteyi dijitale dönüştürmeye ayırıyoruz hiç para kazanmıyoruz, böyle bir şey yok. Bir yandan eldekini tutmak bir yandan da daha genç kitlelere kolay bir yoldan nasıl dijitalden erişebileceklerini göstermek sürümlere teşvik etmek gibi yumuşak geçiş modelleri olmalı." cevabını verdi.Son olarak öğrencilerden gelen birtakım sorular cevaplandı ve oturum sona erdi.







 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dijital Medyada Haber

Gazetecilik ve Hakikat İlişkisi