Dijital Medyada Haber


Herkese merhaba!

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından düzenlenen online söyleşide Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden Doç.Dr. Bilge Narin'le "Dijital Medyada Haberin Üretim ve Dağıtım Süreçlerinde Değişimler" konusu ele alındı.

Bilge Narin


 İlk olarak Doç.Dr. Bilge Narin dijital gazetecilikle ilgili olarak:"Biz bir iletişim araştırması yaparken üç şeye bakarız ya üretim aşamasına ya medya metnine ya da izleyicilerin onu nasıl alımladığına. Gazetecilik haberin üretimiyle ilgili olan bir durum.Haber metnini veri görselleştirme ile bambaşka bir hale getirebiliyoruz.Basılı gazetede görmediğimiz, radyolarda dinlemediğimiz ve televizyonlarda izlemediğimiz yeni anlatı türleri ortaya çıkarıyoruz."




Doç.Dr. Bilge Narin yeni medyanın en önemli üç temel özelliğinden bahsetti:”Yeni medyanın en önemli unsurlarından biri multimedya yani bütün 
unsurları(fotoğraf,ses,video)içinde barındırması durumudur.

İkincisi etkileşim, yani insanların haberlere nasıl tepki verdiği durumudur.Yeni medyada bu etkileşim eskiye göre daha kolaydır eskiden haftalar sürerken şu zamanda insanlar anında etkileşim haline girebiliyor. Üçüncüsü de hipermetindir. Normalde sıradan bir metinde başlangıç ve son bellidir okuma yönü vardır fakat hipermetin bunu bozar sıradan metinlerden farkı hipermetinde linklerin olmasıdır. Hipermetinde haberi okurken araya linkler koyulur ve ilginizi çekerse ona basıp okuduğunuz haberden bağımsız olarak başka bir haber okumaya başlayabilirsiniz."



  
    Son olarak Doç.Dr. Bilge Narin robot gazetecilikle ilgili:" Gelecek yıllarda haberlerin algoritma ile yapılacağı düşünülüyor.Bizim robot gazetecilikte anlatmak istediğimiz insanın hiç karışmadığı bir haber yazımından bahsediyoruz." diyerek robot gazeteciliği anlattı ve oturum sona erdi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gazetecilikte Dijital Dönüşüm

Gazetecilik ve Hakikat İlişkisi